Pages

Blogger tarafından desteklenmektedir.

30 Haziran 2012 Cumartesi

DHCP Servisinin Kurulumu ve Yetkilendirilmesi


Bu makalemizde, dhcp servisinin kurulması , dhcp servisinin kurulmasının ardından meydana gelen değişiklikler konusunda bilgi sahibi olacağız.
Dhcp servisinin kurulmasına geçmeden önce, isterseniz dhcp servisi hakkında kısaca bilgi sahibi olalım.Dhcp (Dynamic Host Configuration Protocol yani  Dinamik istemci ayarlama protokolü) network üzerindeki client bilgisayarlara ip adresi , ağ geçidi adresi ve bunun yanında dns sunucusunun otomatik olarak yapılandırılması için kullanılmaktadır.Gerek ev bilgisayarlarında gerekse şirket networkü üzerindeki bilgisayarlarda dhcp servisi kullanılmaktadır.
Dhcp servisinin kullanılması ile network üzerindeki client bilgisayarlara ip datılması işleminde ip çakışmalarının önüne geçilmektedir.
Dhcp servisi sayesinde dhcp server üzerinde ip havuzu oluşturularak network üzerindeki client bilgisayarların ip alma işlemi otomatik olarak sağlanmış olmaktadır.
DHCP SERVİSİNİN KURULMASI:http://www.mustafabakir.net/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif
Dhcp servisi hakkında kısaca bilgi sahibi olduktan sonra dhcp servisinin kurulması işlemine geçebiliriz.Dhcp servisini kurmak için sırası ile;
Start >> Settings >> Control Panel , Add/ Remove Programs’a çift tıklanır.

Ethernet (utp) kablosu nasıl yapılır?


İki pc’nin birbiriyle iletişimini sağlamak amacıyla cat-5 adı verilen bir kabloya ve rj-45 adı verilen jak’a ihtiyacımız vardır.öncelikle kablo yaparken, yani bir kablonun iki ucuna jak takarken, kabloyu nerede kullanacağınıza bağlı olarak iki tipten bahsedilebilir. Düz kablo, cross(çapraz) kablo.

25 Haziran 2012 Pazartesi

Router Arayüzleri

Router’in arayüz bağlantılarında üç tip mevcuttur.Bunlar LAN arayüzü,WAN arayüzü ve Yönetim Portlarıdır.

LAN Arayüzü,yerel alan ağına olan bağlantıları sağlar.Bu genellikle  Ethernet teknolojisinde kullanılır.Bununla birlikte Jeton Halka yada ATM  gibi bağlantı tiplerinde LAN teknolojileri kullanılır.

Acronis nedir? ne işe yarar? nasıl kullanılır?


Acronis True Image Echo Enterprise Server ile artık Linux ve Windows sunucularınızın imajlarını merkezi bir noktadan yönetebilirisiniz.

Disk imajı dosyası, işletim sistemi, programlar, veri tabanları, yapılandırma dosyaları, öncelik hakları, güncellemeler, güvenlik yamaları ve bunlara benzer diğer tüm sunucu disk verilerinizi içerir. Çok tehlikeli bir hatadan sonra, komple sunucu sürücü içeriklerini bilinen, çalışan mevkiye yeniden yükleyebilir ya da basitçe kaybolmuş ya da virüslü dosyaları ve klasörleri değiştirebilirsiniz.

Dreamweaver CS6 Yenilikleri

jQuery Mobile 


PhotoShop CS6 Eğitim -Video-


Video creation



24 Haziran 2012 Pazar

Microsoft Office 2010 Röportajı Ve Eğitim Seti


Arkadaşlar bu bölüme girerseniz karşınıza Microsoft' un sitesinden eğitici bir kaç güzel yararlı, uygulamalı anlatımlara bakabilecek ve indirebileceksiniz. Buraya Tıklayın

23 Haziran 2012 Cumartesi

Sistem ve Network Güvenlik Cihazları


Günümüzde olmaz olmaz dediğimiz şey bilgisayrımızın ve network’umuzun güvenliğidir sanırım.

Her türlü bilgilerimizin saklandığı, önemli projelerimizi bulunduğumuz bilgisayarımıza kötü amaçlı kişilerin saldırısıyla bu önemli bilgi ve projelerimizi kaybetme olasılığımız her zaman vardır. Ancak bunu her zaman engellemenin bir yolu vardır ve olacaktırda.. Yeter ki bilinçli bir kullanıcı olmayı amaçlayalım. 

Eğer boşver derseniz he zaman bilgilerinizi ve verilerinizi kaybetmeye mahkumsunuz. Bu güvenlik şirketlerde daha önemli hale gelmiştir ve daha da üst düzeye çıkacağından hiç şüphe yoktur. Önemli bilgiler, projeler, Gizli belgeler vs. vs. vs. hepsi şirket içerisindeki bir bilhisayarda depolanıyor olabilir. Şirketler arasındaki rekabetle de kötü amaçlı kişilerin saldırılarına uygurayabilir bilgisayar ve sunucuları ama bu saldırıları durduracak ve şirket içerisindeki bilgisayarları koruyacak sistem mevcuttur. Normal ev kullanıcıları ise zaten Antivirüsler ve Modemlerin kişisel Firewall ( Güvenlik Duvarı ) ile koruyabilmektedirler.

Cisco Switchler ile STP Security


LAN Security makalelerimizin bu bölümünde STP’nin zayıf noktalarından bahsedeceğiz. Cisco Switchler üzerinde default olarak çalışan ve local networklerimizde loop oluşmasını önleyen STP (Spanning Tree Ptotocol)’in açıklarından faydalnılarak networkümüze zarar verilmesini önlemek için bir dizi önlemler almamız gerekecektir.

Bu önmelernden birincisi, Portfast enable edilen portlar için BPDU paketlerini filtrelemek ya da engellemek olacaktır. Hatırlayacağınız gibi PortFast, hostların bağlı olduğu portlarda çalıştırılan ve host portlarının STP için gereken state’leri es geçerek hemen up olmasını sağlayan bir özelliktir. Bir switch portunun, host bağlı olmak kaydıyla, STP’yi çalıştırmadan up olması güzel bir olaydır. 

Fakat bu porttan BPDU mesajı alacak olursa STP topolojimiz tamamıyla bozulabilecektir ve belki de looplar oluşmasına sebep olabilecektir. Bu portlara gelebilecek BPDU mesajları iki şekilde engellenebilir.

Bilgisayarınızda RAM boşaltma


Bilgisayarınızın daha hızlı olması için en çok öneme sahip olan 2 şey vardır. 1.İşlemc,, 2. ise RAM’dir. RAM’iniz ne kadar fazla olursa o kadar daha iyi performans sağlarsanız bilgisayarınızdan. Peki diyorsunuz ki benim 4gb ram var ama hiçde o kadar hızlı değil. Peki ya RAM temizleme işlemini hiç yaptınız mı? Eminimki bunu kimse kolay kolay yapmamıştır ya da bilmiyordur. Peki ya RAM boşaltma işlemini nasıl yaparım?

Bu işlem için çok güzel bir program var. Bu programın adı ise Process Hacker. Bu programı açtıktan sonra en çok bakacağınız alan PVT. Memory yani özel bellektir. Process hacker size bununla ilgili detaylı olarak size bilgi aktarmaktadır. Mesela İnternet explorer ve Microsoft Outlook çok fazla ram kullanıyorsa bunu görebilir ona göre de sizde Oyun oynarken ya da yüksek RAM kullanan bi program kullanacksanız bu programları kapatmak gibi bir durumunuz olduğunu unutöayın. Aslında zorunlu değil ama fayda var.

Sistem ve Network Uzmanı (MCSE) Kimdir ?


Microsoft Sertifikalı Sistem Uzmanı (MCSE – Microsoft Certified Systems Engineer), Microsoft Windows 2003 Server ve Microsoft Windows 2000 Server platformu üzerinde çalışan sistemlerin gerekliliklerini analiz edebilen profesyonel kişilerdir.

Microsoft Windows Server 2003 ve Microsoft Windows 2000 Server platformuna sahip sistemlerin iş
çözümlerini , alt yapılarının tasarlanması ve uygulamasını yaparlar. MCSE olan bir kişi, bir organizasyonaait network alt yapısının gerekliliklerini belirleyebilir, network yapısının kurulmasını ve network üzerinde meydana gelen sorunların çözümünü gerçekleştirebilir.

Modem Nedir ? Çeşitleri Nelerdir ?



Modem Nedir ?

Modulator-Demodulator kelimelerinin kısaltması MODEM. Yani verileri ses sinyallerine ses sinyallerini verilere dönüştürebilen cihaz.

Bilgisayarın işlediği verileri telefon hattı üzerinde taşımak için onları ses sinyallerine çevirenmek gerekir.Bu sinyalleri telefon hattı aracılığı ile karşidaki bilgisayara ilettiğimizde, karşıdaki alıcı bilgisayar bu ses sinyallerini kullanabileceği verilere dönüştürebilmelidir. Bilgisayarların telefon hatları üzerinden iletişim kurabilmeleri için verileri alıp ses sinyallerine (MOdülasyon) çeviren ve telefon hattından aldığı ses sinyallerini yine verilere (DEModülasyon) dönüştürebilen bir cihaza ihtiyaç vardır. Bu işlemleri gerçekleştirebilen cihazlara yaptıkları modulasyon-demodülasyon işlemi nedeni ile MODEM adı verilmiştir.

Örnek Bir Modem ( Wireless Destekli )

ReadyBoost Özelliği


Windows, Vista ile birlikte ReadyBoost adı altında bir özellik getirmiş bulunmakta. Fakat çoğu bilgisayar kullanıcısı bu özelligin ne olduguna dair fikir sahibi bile değiller. Kısaca açıklamak gerekirse ReadyBoost , USB flash bellek , memory stick v.s gibi urunlerinizi bilgisayarinizda RAM olarak kullanmanizi sağlıyor.

Örneğin, Bilgisayarınızda 2 GB ram bulunmaktadır ve ayni anda birden fazla uygulama ile çalışmanız gerekiyor . Normalde Windows Vista kullanırken bu başlı başına problemimiz olurdu. Fakat ReadyBoost özelliğini destekleyen 4Gb’lık USB Flash bellek ve ReadyBoost özelliği ile bilgisayarımızdaki Ram’i 6 GB gibi bir seviyeye çekmemiz mümkün.

10 Adımda Mükemmel Outlook Express

Outlook maillerimizi kolayca alıp vermemizi ve en kısa yoldan bu mailleri okumamızı ve yanıtlamamızı sağlayan Microsoft’un bir yazılımıdır. Çok basit olmasıyla birlikte çok fazla alanda kullanılması bu yazılımın önemini ortaya zaten koyuyor. Microsoft Outlook Express’i daha sonradan Office Programlarının içine koyarak geliştirdi.  Outlook’u en etkin kullanmanın yolu ise aşağıda verdiğimiz 10 adıma dikkat edin..


Ubuntu Desktop


Linux tabanlı işlerim sistemleri gün geçtikçe artmakta ve bir o kadarda çeşitlenmektedir . Açık kaynak kodlu olması ve bu konuda tekel olma yarışı nedeniyle herkes bu kaynak kod üzerine kendi kodlarını ekleyerek yeni bir işletim sistemi çıkarıyorlar. Her ne kadar grafik ara yüzü olmayan işletim sistemleri daha kararlı bir yapıya sahip olsa da son kullanıcı tarafında pek rağbet görmemektedir . Bu nedenle de pek çok Linux kod geliştirici firma microsoft gibi bu işi grafik ara yüzüne dökmektedir . Ancak Linux açık kaynak kodlu olduğu için bu konuda üretici çoktur. Ubuntu aslında çok geniş bir ürün yelpazesinden sadece biri , ubuntunun dışında “kubuntu , edubuntu , xubuntu” isimlerinde güncel masa üstü versiyonları da bulunmaktadır. BU ce daha fazla bilgi için resmi sitesini ziyaret etmenizi öneririm

Raid Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Yapılandırılır?

Yeni nesil bilgisayarlar için hız olmazsa olmazlardandır ve eskiyen parçalarımızı güncelleyip tekrar kurmak istediğimizde bazen performans düşüklüğü yaşadığımızı görürüz. Peki gerçekte bu performans düşüklüğünün sebebinin ne olduğunu biliyor muyuz? İşte bugün sizlere RAID (Redundant Array of Independent Disk Drives – “birbirini destekleyen bağımsız, ucuz disklerden oluşan dize”) driverları ile Hard disk (sata hd) arasındaki ilişkiden bahsedeceğim… Bilgisayarlar çıktığından beri hep daha fazla performans istenmiştir. Özellikle hız gerektiren durumlarda, sabit diskin çoğu kullanıcın sandığından daha fazla etkisi vardır. Windows performansı optimize etmek için araçlar sunar, fakat disklerin fiziksel potansiyelinin bir sınırı vardır. Birkaç sabit diski eşzamanlı kullanmak bu sorunu hafifletmeye oldukça yardımcı olur.

Bunun için gerekli teknoloji RAID (Redundant Array of Independent Disk Drives – “birbirini destekleyen bağımsız, ucuz disklerden oluşan dize”) olarak bilinir. Basitçe açıklamak gerekirse, veri transfer hızlarının artması ve güvenliğin yükseltilmesi amacıyla birkaç sabit disk bir arada kullanılır.RAID teknolojisinin amacı dizideki diskleri birleştirip yüksek bir depolama kapasitesi elde etmek, hata toleransı sağlamak, bazen de disk performansını artırmaktır.
Mirroring, spanning, striping gibi tekniklere dayanan pek çok RAID standardı vardır. RAID Level 4 hariç, dizideki disklere bağımsız olarak ulaşamazsınız. Yani bir diski alıp aynı bilgisayar veya başka bir bilgisayarda tek başına o diski okumak mümkün değil. Her işletim sisteminde RAID desteği yoktur. Sözgelimi; Windows 2000′in altındaki Windows sürümleri ve eski Linux kernelleri RAID’i desteklemez.

22 Haziran 2012 Cuma

İnternet Bağlantı Sorunları Ve Çözümleri

Arada sırada hepimizin başına gelen internet bağlantı sorunları bazen hepimizin başının belası oluyor. Bunu bulmak içinde bir çok yöntemler deniyoruz. Ama en etkilileri ve direk çözüme ulaşmak için izlememiz gereken yolları aşağıda sıraladım. Benim denediğim ve sürekli olarak yaptıklarım şöyle;

1. Bağlantılarınızı kontrol edin. Modeminize giden telefon hattını, modeminizden ( kablolu bağlanıyorsanız eğer ) bilgisayrınıza giden kabloyu kontrol edin. hatta bi çıkartıp takmanızda fayda var..

2. Ağ bağlantıları bölümünde bulunan İnternet Sorun Giderici’yi kullanın. Bu size çok yardımcı olacaktır ve %50-%60 gibi sorunu düzeltecektir.

3. Modeminizin üzerindeki ışıkları kontrol edin. Eğer DSL ışığınız yanıp sönüyorsa hattınızda sorun olabilir. İlk önce modeminizin enerji fişini çıkartın ve 10-15sn kadar bekletin ve tekrar takın. Eğer sorun devam ederse bağlı olduğunuz internet sağlayıcınıza başvurun ve detaylı bilgi alın.

IP Adresleri

Network üzerindeki bilgisayarlar Ethernet kartları aracılığıyla bir biriyle iletişim kurarlar. Her bir Ethernet kartının fiziksel olarak bir MAC adresi vardır. Bu üretimi sırasında karta işlenir. TCP/IP bakımında ise bir network kartının iki adresi vardır:

-IP adresi

-Host adresi (ethernet adresi)

IP adresleri bir bilgisayarı adreslemeyi amaçlayan 32 bitlik bir bilgidir. Aynı cadde ve sokak adları gibi bölümlüdür ve tek bir kapı sadece tek bir IP adresi ile gösterilir. IP adresleri her biri onlu sayı 0 ila 255 arasında olan 4 gruptan oluşur. Bu gruplar w,x,y,z harfleriyle temsil edilir. 

Örneğin: 123.45.35.122. Dörtlü gruplardan her biri 8-bitlik bir Internet adresini belirtir.

Desimal gösterim          :  123. 45 . 35 .122

İkili Gösterim   : 11001010. 00101010 . 00100101 . 11010010

Kablosuz Ağlar (WLAN)

Kablosuz Ağlar (WLAN)
  • Kablosuz iletişim teknolojisi, en basit tanımıyla, noktadan noktaya veya bir ağ yapısı şeklinde bağlantı sağlayan bir teknolojidir.
  • Bu açıdan bakıldığında kablosuz iletişim teknolojisi, günümüzde yaygın olarak kullanılan kablolu veya fiberoptik iletişim yapılarıyla benzerlik göstermektedir.
  • Kablosuz iletişim teknolojisini diğerlerinden ayıran nokta ise, iletim ortamı olarak havayı kullanmasıdır.
  • Metal kablolar, elektrik akımını iletirken kablosuz ve optik iletim sistemleri belli frekanstan elektro manyetik dalga iletmektedir. 

Windows 2003 Enterprise Server


İçindekiler


KURULUM(SETUP)…………………………………………………………..………5
            CD’ DEN TEMİZ KURULUM………………………………………………..6
            YÜKSELTME…………………………………………………………………12
            NETWORK AĞI ÜZERİNDEN KURULUM……………………………….16
           
USER ACCOUNT OLUŞTURULMASI?...................................................................18
            LOCAL USER ACCOUNT …………………………………………………..19
USER ACCOUNT ÖZELLİKLERİ………………………………………………….25
            MEMBER OF………………………………………………………………….25
            PROFİLE……………………………………………………………………….25
            USER PROFİLES……………………………………………………………...26
            LOGON SCRİPT………………………………………………………………33
            HOME FOLDER………………………………………………………………34
USER ACCOUNT TEMPLATE………………………………………………35
GROUP………………………………………………………………………………....37
            WORKGROUP VE DOMAİN İÇERİSİNDEKİ GRUPLAR………………37
            GROUP NASİL OLUŞTURULUR…………………………………………...38
            BUİLT-İN GROUPLAR………………………………………………………40
            SYSTEM GROUP……………………………………………………………...44

ACTİVE DİRECTORY ‘E GİRİŞ VE KURULUM………………………………...46
            ACTİVE DİRECTORY NEDİR?.....................................................................46
            ACTİVE DİRECTORY SCHEMA…………………………………………..46
            LİGHTWEİGHT DIRECTORY ACCESS PROTOCOL………………….47
ACTIVE DIRECTORY’NIN MANTIKSAL YAPISI……………………………...48
            DOMAIN………………………………………………………………………49
            ORGANIZATIONAL UNIT………………………………………………….49
            TREE VE FOREST……………………………………………………….......50
            GLOBAL CATALOG…………………………………………………………51
ACTIVE DIRECTORY’NIN FIZIKSEL YAPISI………………………………….52
            DOMAIN CONTROLLER…………………………………………………...52
            SITE……………………………………………………………………………53
WINDOWS 2003 YÖNETİM METHODLARI…………………………………….54
KURULUM……………………………………………………………………………55
            HAZIRLIK…………………………………………………………………….55
            İLK DOMAIN İLE ACTİVE DİRECTORY KURULUMU ……..………..56