Pages

Blogger tarafından desteklenmektedir.

23 Haziran 2012 Cumartesi

Ubuntu Desktop


Linux tabanlı işlerim sistemleri gün geçtikçe artmakta ve bir o kadarda çeşitlenmektedir . Açık kaynak kodlu olması ve bu konuda tekel olma yarışı nedeniyle herkes bu kaynak kod üzerine kendi kodlarını ekleyerek yeni bir işletim sistemi çıkarıyorlar. Her ne kadar grafik ara yüzü olmayan işletim sistemleri daha kararlı bir yapıya sahip olsa da son kullanıcı tarafında pek rağbet görmemektedir . Bu nedenle de pek çok Linux kod geliştirici firma microsoft gibi bu işi grafik ara yüzüne dökmektedir . Ancak Linux açık kaynak kodlu olduğu için bu konuda üretici çoktur. Ubuntu aslında çok geniş bir ürün yelpazesinden sadece biri , ubuntunun dışında “kubuntu , edubuntu , xubuntu” isimlerinde güncel masa üstü versiyonları da bulunmaktadır. BU ce daha fazla bilgi için resmi sitesini ziyaret etmenizi öneririm

http://www.ubuntu.com/

Peki ubuntu nun mimarisi hakkında biraz konuşmak gerekirse ; Şu anda mevcut en son yayınlanmış sürüm size makalede anlatacağım 6.10 dur , ancak tabi yeni ürünlerin beta ları da çalışma aşamasındadır ( ubuntu 7.04 ) . Ubuntu’nun Linux çekirdekli bir işletim sistemi olduğunu belirtmiştik , piyasada yine Linux çekirdekli olup ancak lisans bedeli ile satılan pek çok linux ürünü bulmanız mümkündür. Kafası karışanlar için bu konuya hemen açıklık getirmek isterim . Ben bir üretici veya yazılım firması olarak ücretsiz olan çekirdek kodu alıyorum ve sahip olduğum yazılımcı ekibi ile o kadar yeni kodlar ekleyerek gelişimine yardımcı oluyorum . Örneğin çekirdek kodun dışında işletim sistemine yani linux a bir tema ekliyorum , oyunlar , video oynatıcısı , internette gezinmek için browser , mail alıp göndermek için bir mail client yazılımı , yedekleme yazılımı vb irili ufaklı pek çok eklenti yapıyorum , ardından bunun paketliyorum ve ürün desteği ile birlikte raflardaki yerini almasını sağlıyorum , işte bu yatırımlardan dolayı aslında çekirdek kodu ücretsiz olan bu ürün birden lisans ücreti ile satılıyor . Ancak bu her ürün içinde geçerli değildir . Bu firmaların en büyük özelliği ürünlerine verdikleri destektir , oysa piyasada ubunutu gibi ücretsiz pek çok linux işletim sistemi bulmanız mümkündür.
Peki Ubuntunun çekirdek yapısı nedir ? çekirdek versiyonu “2.6.17” dir , bunun üzerine eklenen yazılımlar ise Gnome 2.16.1 , firefox 2.0, Open Office 2.0.4 , Xorg 7.1, gcc 4.1.1, glibc 2.4 kullanılmış yine eski versiyonlara göre açılışın hızlanması için 6.10 Edgy Eft de yeni bir init sistemi kullanılmış . Yine bundan önce kullandığım 5.10 dan ilk göze çarpan farkı ise siyah ekran üzerine beyaz kayan yazılar yok buna çok alışmıştık , aynı XP – 2003 ve Vista da olduğu gibi daha şık bir açılış logosu bulunmaktadır.
Peki ubuntunun sistem gereksinimleri nelerdir?
Live CD olarak kullanacaksanız aslında bir gereksinim belirtmeye gerek yoktur , ancak işletim sistemi olara kurulacak ise min sistem gereksinimler aşağıdaki gibidir.
*Intel x86, PowerPC, AMD64 işlemci
*256 MB veya daha üzeri RAM ( 128mb üzerinde çalıştırılıyor ama sadece live cd ler , kurulumda 128 mb sorunlar çıkarabiliyor )
*Optik okuyucu
*VGA Ekran Kartı
Ubuntuyu kurmadan önce hangi donanımları desteklediğini görmek istiyorsanız aşağıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz . ( Satın alacağınız SATA2 disk , bluetooth adaptör veya bir web cam in ubuntu uyumunu bu listeden öncelikle kontrol ediniz . )

0 yorum:

Yorum Gönder