Pages

Blogger tarafından desteklenmektedir.

11 Şubat 2013 Pazartesi

"DNS KAVRAMI" KESİNLİKLE OKUMALISINIZ


Bu gün düşündüm sayafaya ne yazabilirim diye, sonunda buldum bir konu, aldığım eğitime güvenerekten ve başladım yazmaya işte sonuçlar. Aslında güzel bir konu oldu yazarken çok eğlendim ve unuttuğum bazı şeyleri hatırladım, iyi okumalar dilerim.

Dns Neden Var?
Dns’in Çalışma Mantığı
Dns Hiyerarşisi
Dns Veri Tabanındaki Kayıtlar

Dns Neden Var?
Dns Network haberleşmesini gerçekleştirmek ve Network üzerinde çalışan programlar için makine ismi çözümleme ihtiyacı ile ortaya çıkmıştır.
         Dns den önce bilgisayar isimleri ya da host isimleri merkezi olarak yönetilen bir sunucuya yerleştirilerek, host dosyasındaki bilgiler sürekli manuel olarak güncellenip networkteki tüm clientlara gönderiliyordu. Host isimlerini çözümlemesi gereken ve bu organizasyonun dışında kalan her site bu dosyayı indirmek zorundaydı. İnternet üzerindeki bilgisayarların sayısı arttıkça host dosyasının boyutu da, dosyanın yönetilmesindeki sorunlarda arttı. Ayrıca aynı ismin birden fazla kullanımı bu sürece eklenen diğer bir sorun oldu.  Bütün bu zorluklar  yeni bir çözüm arayışını ve dns’i ortaya çıkarttı.


Host dosyası C:\windows\system32\drivers\etc altında yer alır. Günümüzde host dosyasının hali aşağıdaki  gibidir.

system32/drivers/etc



Dns ile host isimleri birden çok sunucuya dağıtılmış bir veri tabanında yer alır. Buda her bir sunucuya düşen yükü azaltır ve bu şekilde bu isimlendirme sistemi parçalı bir temelle yönetilebilir. InterNIC firması, dünya üzerinde yer alan dns serverları yönetir. Client bir makine www.google.com a bir sorgu attığı zaman bu bilgi internet üzerindeki serverlardan öğreniyor. Bu serverlar Unix tabanlıdır ve bunlara BIND server adı verilir.

DNS' in Çalışma Mantığı

DNS
 
Local dns server aldığı cvbı hosts dosyasına değil dns cache’ine yazar. Cache dosyasına yazılan bilgiler de belli bir süre sonra otomatik kendini siler. Eğer bu cahce dosyasını silmek istiyorsak “ipconfig /flushdns” komutunu kullanırız.
         
Şimdi bir senaryo ile olayı daha iyi anlamaya çalışalım;


ipconfig /flushdns

Sorguları atan makinelere dns client denir. Bu sorguyu atan yazılım ise dns resolver olarak adlandırılır. Örneğin Internet Explorer,komut istemcisi dns resolver  olarak çalışır.


İstemciler isim çözümlemesi için dns sunucuya üç tip sorgu atar.Bunlar;
        .Recursive query; İstemcinin local dns sunucusuna attığı sorgulardır. 
        .Iterative query; Dns sunucuların istemcilerden aldıkları sorgulara cevap verebilmek için internette dolanan diğer dns sunuculara attıkları sorgulardır.
        .Inverse query; Dns sunucunun ana görevi olan isme karşılık ip adresi çözümlemesi yapmasının yanında ip adresine karşılık isim bulması için yapılan sorgulardır.


DNS
Bu sorgulama bilgileri tamamlanınca local dns server kd-atonla ilgili bilgileri cache’ine yazıyor ve clinetlarına yolluyor.

Local dns server; iç networkte makinelerle ilgili olan tüm sorguları o cvblar. Client makine local dns e bir sorgu atıp cvb alabiliyorsa bu positive dir. Aynı zamanda bunu kendi veritabanını kullanarak cevaplayabiliyorsa authoritative dir. Eğer localden çıkıp bu bilgiyi clinet makineye ulaştırıyorsa bu da non- authoritative ve positive dir. Cvb gidemiyorsa negative ve aynı zamanda authoritative dir.



Forwarder

Client makine ilk sorgusunu primary dns server’a atar. Bizim yapımızda primary dns server yaysat.com olduğu için ilk sorgu ona gidecektir. Eğer buradan herhangi bir cvb alamazsa RootHind’ e gitmeden önce yaysat üzerinden bir forwarder tanımlanır bizim yapımızda forwarder olarak hepsiburada.com u tanımladık. Yaysat.com da bulunamayan sorgu burada aranır. İstenilirse birden fazla forwarder tanımlanması mümkündür.
         (RootHind;BIND Serverlara ait ip adreslerini tutan veri tabanıdır.)

 

  LOCAL DNS SERVER 
 
 
Dns Hiyerarşisi


dns

 
        Dns ters çevrilmiş bir mantıksal ağaç yapısı şeklindedir. 

          Root ;Alan adlarının hangi ip adreslerine denk geldiğini bilen, buna göre gelen istekleri yönlendiren kök’dür.
         Top Level Domain;Root’dan sonra gelen domainlere top level domainler denir. Örn; com,net,org, mil,edu,gov…vb
         Second Level Domain; Burada belirtilen isimler web adresinin veya başka internet servisinin bulunduğu bilgisayarın ip adresini gösterir. Örneğin www.microsoft.com  microsoftun web hizmeti veren serverının ip adresini gösterir.
         Sub Domain; Domain yapısı geniş olan organizasyonlar bu yapıyı kullanabilir. Ip adresi organizasyonun içindeki başka bir bilgisayarın ip adresini verebilir.


Dns Veri Tabanındaki Kayıtlar

         .SOA Kaydı(Start of Authority); Otoritenin başladığı yerdir. Soa kaydı herhangi bir zone’a ait ilk kayıttır. O zonu yönetmekten sorumlu olan dns serverla ilgili tüm bilgileri taşır. Zonu yöneten kimdir? , Kim sorumlu?
                                                          
           
         .NS Kaydı(Name Server);Her bir zone için zone’un yetkili dns sunucularını gösteren kayıtlardır
 



 



    

0 yorum:

Yorum Gönder